google-site-verification: googledc28cebad391242f.html
نهج البلاغه موضوعی

نهج البلاغه موضوعی اطاعت از غیر خدا

اطاعت از غیر خدا

۱۱۱۸٫ همه مردم آزادند
لا تکن عبد غیرک و قد جعلک الله حرا، و ما خیر خیر لا ینال الا بشر، و یسر لا ینال الا بعسر .
بنده دیگرى مباش که خدا تو را آزاد آفرید. چه خوبى است آن خوبى که جز با بدى به دست نیاید و چه آسانى است آن آسانى که جز با سختى به چنگ نیاید؟. (۱۱۱۲)

۱۱۱۹٫ به غیر از خدا روى نیاورید
اءیها الناس ! غیر المغفول عنهم ، و التارکون الما خوذ منهم . مالى اءراکم عن الله ذاهبین ، و الى غیره راغبین ! .
اى مردمى که از کار شما غافل نیستند و اى مردمى که (خدا و اوامر او را) رها کرده اید و (هر چه دارید از جان ، مال و فرزند) از شما گرفته مى شود، چه شده است که مى بینم از خدا روى گردان شده اید و به غیر او روى  آورده اید!؟(۱۱۱۳)

۱۱۲۰٫ خیر خواه ترین مردم
اءن اءنصح الناس لنفسه اءطو عهم لربه ، و اءن اءغشهم لنفسه اءعصاهم لربه .
خیرخواه ترین مردم نسبت به خویش ، اطاعت کننده ترین آن ها از پروردگار است و فریبنده ترین مردم نسبت به خود نافرمان ترین آنها از پروردگار خویش مى باشد. (۱۱۱۴)

۱۱۲۱٫ نافرمانى از خدا
من کلامه لاهل الکوفه -: اءیها الشاهده ابدانهم ، الغائبه عنهم عقولهم ، المختلفه اهواوهم ، المبتلى بهم اءمراوهم ، صاحبکم یطیع الله و اءنتم تعصونه ، و صاحب اءهل الشام یعصى الله و هم یطیعونه ! .
در سخنان به کوفیان مى فرماید: اى مردمى که پیکرهایشان پیداست و خردهایشان از وجود آنها رخت بر بسته است ! خواهش ها و اهدافشان گونه گونه است ، و امرایشان به آنها گرفتار شده اند. زمامدار شما خدا را فرمان مى برد و شما او را نافرمانى مى کنید و زمامدار شامیان خدا را نافرمانى مى کند و آنها از او فرمان مى برند! (۱۱۱۵)

۱۱۲۲٫ خیر از دیدگاه امام علیه السلام
سئل عن الخیر ما هو! فقال علیه السلام : لیس الخیر اءن یکثر مالک و ولدک ، ولکن الخیر اءن یکثر علمک ، و اءن یعظم حلمک ، و اءن تباهى الناس ‍ بعباده ربک .
از امام علیه السلام سئوال شده : خیر چیست ؟
فرمود: خیر آن نیست که دارایى و فرزندت زیاد شود، بلکه خیر و خوبى آن است که دانشت افزون شود و حلم و بردبارى ات بزرگ و ثابت گردد و بتوانى با پرستش پروردگارت در میان مردم فخر و مباهات کنى . (۱۱۱۶)

۱۱۲۳٫ عاقبت مطیعان تنبلى
من اءطاع التوانى ضیع الحقوق ، و من اطاع الواشى ضیع الصدیق .
هر کس مطیع سستى و سهل انگارى باشد (سهل انگارى بر او چیره گردد) حقوق و منافع خود را ضایع و تباه مى سازد و کسى که از سخن چین اطاعت کند (و سخن او را بپذیرد) دوست خود را از دست مى دهد. (۱۱۱۷).

۱۱۲۴٫ نیرومندى در اطاعت خداوند
احذر اءن یرالک الله عند معصیته ، و یفقدک عند طاعته فتکون من الخاسرین ، و اذا قویت فاقو على طاعه الله ؛ و اذا ضغف فاضعف عن معصید الله .
بترس از ان که خداوند تو را در حال عصیان ببیند و در فرمانبردارى اش نبیند که در شمار زیانکاران خواهى بود و هرگاه نیرومند شدى در طاعت خدا باش و چون ضعیفى از معصیت و نافرمانى اش ناتوانى کن . (۱۱۱۸)

۱۱۲۵٫ ترک خیر خداوندى
عباد الله ! اءنه لیس لما وعد الله من الخیر مترک ، و لا فیما نهى عنه من الشر مرغب .
اى بندگان خدا! آن خیرى که خدا وعده داد است ترک کردنش شایسته نیست و رغبت به آن شرى که از آن نهى فرموده است جایز نیست . (۱۱۱۹)

۱۱۲۶٫ بندگى غیر خدا
تدبروا احوال الماضین من المومنین قبلکم ، کیف کانوا فى حال التمحیص و البلاء… اتخذتهم الفراعنه عبیدا فساموهم سوء العذاب و جر عوهم المرار .
در حالات مردمان با ایمان که پیش از شما از این دنیا گذشته اند که چگونه زندگى را در حال ضعف و بلا سپرى کردند،… فراعنه و طاغوت ها آنان را بردگى خود گرفتند و عذاب بدى به آنان دادند و تلخى ها را جرعه جرعه به آنان نوشاندند. (۱۱۲۰)

۱۱۲۷٫ پرهیز از نافرمانى خالق
اتقوا معاصى الله فى الخلوات ؛ فان الشاهد هو الحاکم .
از نافرمانى خدا بپرهیزید و در خلوت گناه نکنید که گواه (بر گناه شما) خود حاکم بر آن است . (۱۱۲۱)



۱۱۱۲- نامه ۳۱٫
۱۱۱۳- خطبه ۱۷۵٫
۱۱۱۴- خطبه ۸۶٫
۱۱۱۵- خطبه ۹۷٫
۱۱۱۶- حکمت ۹۴٫
۱۱۱۷- حکمت ۲۳۹
۱۱۱۸- حکمت ۳۸۳٫
۱۱۱۹- خطبه ۱۵۷٫
۱۱۲۰- خطبه ۱۹۲٫
۱۱۲۱- حکمت ۳۲۴٫

نهج البلاغه موضوعی//عباس عزیزی

Show More

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.

Back to top button
-+=