نهج البلاغه کلمات قصار حکمت شماره ۱۸۳ متن عربی با ترجمه فارسی (شرح ابن ابی الحدید)

حکمت ۱۸۱ صبحی صالح

۱۸۱-وَ قَالَ ( علیه‏السلام  )ثَمَرَهُ التَّفْرِیطِ النَّدَامَهُ وَ ثَمَرَهُ الْحَزْمِ السَّلَامَهُ

حکمت ۱۸۳ شرح ابن ‏أبی ‏الحدید ج ۱۸   

۱۸۳: ثَمَرَهُ التَّفْرِیطِ النَّدَامَهُ وَ ثَمَرَهُ الْحَزْمِ السَّلَامَهُ قد سبق من الکلام فی الحزم و التفریط ما فیه کفایه-  و کان یقال الحزم ملکه یوجبها کثره التجارب-  و أصله قوه العقل فإن العاقل خائف أبدا-  و الأحمق لا یخاف و إن خاف کان قلیل الخوف-  و من خاف أمرا توقاه فهذا هو الحزم- . و کان أبو الأسود الدؤلی من عقلاء الرجال-  و ذوی الحزم و الرأی-  و حکى أبو العباس المبرد قال-  قال زیاد لأبی الأسود و قد أسن-  لو لا ضعفک لاستعملناک على بعض أعمالنا-  فقال أ للصراع یریدنی الأمیر-  قال زیاد إن للعمل مئونه و لا أراک إلا تضعف عنه-  فقال أبو الأسود

زعم الأمیر أبو المغیره إننی
شیخ کبیر قد دنوت من البلى‏

صدق الأمیر لقد کبرت و إنما
نال المکارم من یدب على العصا

یا با المغیره رب أمر مبهم
فرجته بالحزم منی و الدها

و کان یقال من الحزم و التوقی ترک الإفراط فی التوقی- . لما نزل بمعاویه الموت-  و قدم علیه یزید ابنه فرآه مسکتا لا یتکلم بکى و أنشد-

لو فات شی‏ء یرى لفات أبو
حیان لا عاجز و لا وکل‏

الحول القلب الأریب و لا
تدفع یوم المنیه الحیل‏

ترجمه فارسی شرح ابن‏ ابی الحدید

حکمت (۱۸۳)

ثمره التفریط الندامه، و ثمره الحزم السلامه. «نتیجه و میوه کوتاهى کردن در کار، پشیمانى و میوه دور اندیشى، به سلامت ماندن است.» به اندازه کافى سخن درباره دور اندیشى و کوتاهى کردن در کار گفته شده است، و گفته‏ اند: دور اندیشى ملکه‏ اى است که بر اثر تجربه‏ ها و کار آموزى‏ ها فراهم مى‏ شود و ریشه آن قوت عقل است که شخص خردمند همواره ترسان است و احمق ترسان نیست، اگر هم بترسد، ترسش اندک است. هر کس از چیزى بترسد، از آن پرهیز مى‏ کند و این پرهیز همان دور اندیشى است.

ابو الاسود دؤلى از مردان خردمند و دور اندیش و روشن رأى بود. ابو العباس مبرد مى ‏گوید: زیاد بن ابیه به ابو الاسود که سالخورده شده بود، گفت: اگر ناتوانى جسمى تو نمى ‏بود تو را به کارى از کارهاى خود مى‏ گماشتیم. ابو الاسود گفت: مگر امیر مرا براى کشتى گرفتن مى‏ خواهد زیاد گفت: کار را زحمت و مشقت است، و چنان مى ‏بینم که از آن ناتوانى.

ابو الاسود ابیات زیر را سرود: «امیر ابو مغیره پنداشته است که من پیرى سالخورده ‏ام و به فرتوتى نزدیک شده‏ ام، امیر درست مى‏ گوید که سالخورده شده ‏ام ولى به مکارم کسى مى ‏رسد که بر عصا تکیه مى‏ زند، اى ابو مغیره چه بسیار کارهاى پوشیده که با دور اندیشى و زیرکى از آن گره گشوده ‏ام.» گفته شده است: یکى از نشانه ‏هاى دور اندیشى، ترک افراط و زیاده روى در پرهیز و خوددارى است.

و چون مرگ معاویه فرا رسید پسرش یزید آمد و او را خاموش دید که سخن نمى‏ گوید، گریست و این ابیات را خواند: «… نیرومند حیله ساز با فرهنگ، ولى چه سود که امروز مرگ را چاره اندیشى‏ ها چاره نمى ‏سازد.»

جلوه تاریخ در شرح نهج البلاغه ابن ابى الحدیدجلد ۷ //دکتر محمود مهدوى دامغانى

 

 

بازدیدها: ۱۱

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.