
شرح ابن میثم
۳۶۵- و قال علیه السّلام ثلاث کلمات: الرُّکُونُ إِلَى الدُّنْیَا مَعَ مَا تُعَایِنُ مِنْهَا جَهْلٌ- وَ التَّقْصِیرُ فِی حُسْنِ الْعَمَلِ- إِذَا وَثِقْتَ بِالثَّوَابِ عَلَیْهِ غَبْنٌ- وَ الطُّمَأْنِینَهُ إِلَى کُلِّ أَحَدٍ قَبْلَ الِاخْتِبَارِ لَهُ عَجْزٌ
إحداها: الرکون إلى الدنیا مع ما تعاین منها جهل
أى بما ینبغی أن یرکن إلیه ممّا لا ینبغی.
الثانیه: و التقصیر فی حسن العمل إذ اوثقت بالثواب علیه غبن
أى مستلزم للغبن و هو ترک ما یوفّق به من الثواب الکثیر فی مقابله العمل الیسیر له، و فیه إیماء إلى أنّ مبدء التقصیر فی حسن العمل عدم الوثوق بالثواب الموعود فی الآخره.
الثالثه: و الطمأنینه إلى کلّ أحد قبل الاختبار عجز
أى عن البحث عمّن ینبغی السکون إلیه و عن وضعه موضعه. و نفّر عن الرکون إلى الدنیا بما یلزمه من الجهل، و عن التقصیر فی حسن العمل بما یلزمه من الغبن، و من الطمأنینه إلى کلّ أحد بما یلزمها من العجز.
مطابق با حکمت ۳۸۴ نسخه صبحی صالح
ترجمه فارسی شرح ابن میثم
۳۶۵- امام (ع) فرموده است (سه کلمه)
الرُّکُونُ إِلَى الدُّنْیَا مَعَ مَا تُعَایِنُ مِنْهَا جَهْلٌ- وَ التَّقْصِیرُ فِی حُسْنِ الْعَمَلِ- إِذَا وَثِقْتَ بِالثَّوَابِ عَلَیْهِ غَبْنٌ- وَ الطُّمَأْنِینَهُ إِلَى کُلِّ أَحَدٍ قَبْلَ الِاخْتِبَارِ عَجْزٌ
ترجمه
«دلبستگى به دنیا به دلیل آنچه از دنیا مى بینى نادانى و کوتاهى در کار خیر با این که به پاداش آن اطمینان دارى، زیان کارى، و اعتماد کردن به هر کس پیش از آزمایش وى، درماندگى است.»
شرح
۱- دلبستگى به دنیا با آنچه از دنیا مى بینى نادانى است، یعنى: به دلیل آنچه که سزاوار اعتماد است عوض آنچه که نباید اعتماد کرد.
۲- کوتاهى در کار نیک با وجود اطمینان به پاداش آن، زیانکارى است، یعنى: مستلزم ضرر و زیان و ترک پاداش زیاد در برابر عمل کم مى باشد در این عبارت اشارتى است بر این که ریشه کوتاهى در کار نیک، اطمینان نداشتن به پاداشى است که در آخرت وعده داده اند.
۳- اعتماد به هر کس پیش از آزمودنش، از درماندگى است. یعنى درماندگى از کاوش در مورد کسى که به او اعتماد ورزد، و اعتماد بجا داشته باشد.
امام (ع) از اعتماد به دنیا به دلیل آن که لازمه چنین اعتمادى نادانى است، و همچنین از کوتاهى در کار نیک به دلیل این که لازمه آن زیانکارى است، و همین طور از اعتماد به هر کسى، به دلیل این که لازمه آن درماندگى است، بر حذر داشته است.
ترجمه شرح نهج البلاغه(ابن میثم)، ج۵ // قربانعلی محمدی مقدم-علی اصغرنوایی یحیی زاده
بازدیدها: ۵۷
دیدگاهها